Det här med frukost

Home / Det här med frukost

Den som tror att man, bara för att man är yogalärare, glatt skuttar upp ur sängen på morgonen, gör 108 solhälsningar och sedan lagar en hälsosam frukost tror fel. Åtminstone gäller det inte för den här yogaläraren. Jag sover gärna så länge det går och sedan är det panik. Jag önskar att jag också kunde sitta på en strand och sippa på varmt citronvatten, men med barn funkar inte livet riktigt så. Men kliver jag inte upp så tar barnen vad de hittar i skåpet och då blir det något som de själva skulle definiera som en bra frukost och som av någon oklar anledning står i skåpet. Frosties tex som vissa andra i familjen gärna äter till frukost (tills jag nämde att de lika gärna kunde ta en cola istället för det är lika mycket socker i dem) eller bröd med massor av sylt. Så de behöver helt enkelt en övervakare för de dagar jag kanske missat att gå upp i tid kan man få höra att ett av barnen haft en ordentlig dip i skolan och till exempel sagt att hundmördare är ett yrke när de ska nämna ett yrke som börjar på bokstaven H (personligen kan jag komma på värre yrken på den bokstaven, så jag var ändå rätt nöjd även om jag sa till honom att hundpassare kanske hade varit ett val som gett honom mer uppskattning från läraren). Dörför försöker jag försöker se till att fixa en ordentlig frukost till dem.

Problemet är bara att barn och nyttigt oftast inte alls går ihop. Frågar jag om de vill ha gröt så jublar de – tills de inser att det ärhavregrynsgröt jag menar. Ägg vill de inte heller ha. Nu har jag dock hittat ett sätt att få i dem både havregryn och ägg till frukost, Havreplättar! För allt som heter något med pannkakor eller plättar måste ju vara gott!

De tre huvudingredienterna ägg, havregryn och bananer innehåller dessutoma alla tre aminosyran triptofan som är perfekt att få i sig på morgonen för skolbarn. Våra nervcellerna kan själva bilda serotonin, som har  en lugnande och avstressande effekt på oss människor och gör oss gladare,  genom att omvandla aminosyran tryptofan som tillförs via maten. Forskare har visat att halten serotonin i hjärnan ökar när man äter livsmedel som är rika på tryptofan. Man tror att detta kan förklara varför vissa människor upplever att de känner sig lugnare och gladare efter att exempelvis ätit en banan.

Så här kommer då receptet som räcker till 3 personeri vår familj:
4 dl havregryn – kör i matberedaren till mjöl.
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
3 bananer
3 ägg
0,5 dl kokosolja
1 msk flytande honung
Kör allt i matberedaren och låt svälla ca 10 min. Jag brukar steka mina i kokosolja och ta ca 1,5 matsked smet per plätt som jag smetar ut så att de blir så tunna som möjligt. Till det serverar jag tinade bär. Här hemma är det hallon som uppskattas mest.

image

Det där med snygga uppläggningar har aldrig varit min grej, men goda är de i alla fall. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *