Fördelar och nackdelar med Barre

Home / Fördelar och nackdelar med Barre

Jag läste nyligen en amerikansk artikel om just fördelarna och nackdelarna med barreträning. Det man där kom fram till var fördelarna:

Starkare muskler. Den kan nog de flesta som varit på ett barrepass skriva under på. Första gången darrar ofta musklerna av trötthet, men eftersom så blir det lättare att pulsa och det skakar inte lika mycket.

Vi jobbar med flera muskelgrupper samtidigt. Bara när vi gör något så enkelt som en developé så jobbar vi både med ståben, det arbetande benet samt hela bålen för att kunna bevara en klassisk barrehållning. Är du intresserad av att se exakt vilka muskler som arbetar kan du titta på den här videon.

IMG_7431_0615_dev
Developé – så mycket jobbigare än det ser ut. 

Barreklasser ökar ofta din kroppskontoll. Den här biten tycker jag är väldigt intressant. Som instruktör ser man ofta stora rörelser som inte är så precisisa som de i vill se i barre, men efter ett par gånger brukar man förstå hur lite man egentligen behöver röra benet i vissa rörelser för att få ut så mycket som möjligt av den,

Du kan gå ner i vikt. Det finns dock inga garantier för det och det är inget som jag själv tycker ska vara i fokus. Däremot kommer du att både se och känna att träningen gett resultat väldigt snabbt.

Då är vi framme vid nackdelarna.

– Många barreklasser innehåller ingen funktionell träning. Funktionell träning är ofta stora rörelser som gör att vi blir starkare när det kommer till vardagliga saker., tex att gå uppför trappor eller bära matkasssar. Det är rörelser som får upp pulsen. Många barremetoder startar direkt vid stången. I BarreConcept gör vi en uppvärmning först som innehåller en hel del squats och lounges så att vi får upp pulsen och får in även stora rörelser.

IMG_7451_0615_dev - kopia
Lounges under ett barrepass. Lounges kan vara så mycket mer än att bara börja och sträcka benen. 

Du kommer inte upp i puls tillräckligt mycket. Tydligen är det rätt vanligt att man inte ens behöver duscha efter ett barrepass! Jag skulle säga att de flesta svettas under ett barrepass och den vanligaste kommentaren jag får från nybörjare är att det var betydligt jobbigare än de hade förväntat sig. Men jag kan förstå vad de menar. Vi jobbar betydligt mer med styrka än med kondition. På Yogaire har vi därför nu passet Barre Pulse. Uppvärmningen kommer att innehålla fler pulshöjande rörelser. Snabbarörelser vid stången och på golvet samt en del hopp för de som vill (alternativ ges alltid).

Du kan nå en platå. Som vid all träning så vänjer sig kroppen vid barreklasser och om du gör samma övningar om och om ingen så kommer resultaten att avstanna. För att se resultat ,måste din kropp hela tiden utmanas. Just på grund av den här anledningen så är det viktigt att din barreinstruktör hela tiden byter ut rörelserna. Efter att ha undervisat BarreConcept i över 2 år så händer det fortfarande att jag får träningsvärk av klasserna, Klasserna kan varieras otroligt mycket. Men när det kommer till armstyrka kan jag hålla med till viss del. Vi jobbar bara med lätta vikter så vill man bygga stora armmuskler så kan det vara en bra idé att kombinera träningen med annat.


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *